Verslag clubavond 18 december 2018

Zoals gebruikelijk waren we door Mary tijdig geïnformeerd over het programma van deze avond namelijk “geluid in de praktijk” Hierbij was het de bedoeling dat de leden aan een soort workshop- geluid zouden deelnemen. Dat kwam er niet van. Er werd wel door onze dagvoorzitter Evert Bakker een scala aan geluidapparatuur getoond en uitgelegd waar het allemaal voor diende. Evert heette iedereen welkom en vooral de 3 nieuwe leden: Paul Kelbling, Jos Kelbling en Piet Jannes. Ann Bens kwam kijken hoe het bij VZN was en wordt hopelijk ook lid. Mart werd door Evert bedankt omdat hij marsepein en kaas had meegenomen. Heerlijk!!! Hij vergat zichzelf te bedanken voor de koek die hij meegenomen had. Wat een bescheiden man is hij toch. Hartelijk dank. Er waren ca. 20 mensen aanwezig.

Voorafgaand aan het audio item werd de film “Tango dans” vertoond. Deze film was gerealiseerd door Mart Pot, Rob Zwart en José Senoron en liet een danspaar van een dansschool zien die een langzame tango dansten, waarbij op de danseres groene en gele verf werd gegoten wat een vervreemdende uitwerking had. Er werd gedanst op een vloer die onder de verf zat en daar zag je de voeten elegant door de verf glijden. Er ontstond nog enige discussie over standpunten en waarom geen rood bij een tango? De moeilijkheden in het interieur van de zaal werden ontweken door goede standpunten in te nemen.

Na de film nam Evert de draad op en besprak de diverse microfoon types zoals dynamische (voor hobbyisten), hengel met richtmicrofoon met XLR aansluiting, die niet iedereen in zijn camera heeft.Een informatief filmpje liet zien welke microfoon je voor bepaalde toepassingen kunt kopen. Dit filmpje was van Videomakers een site waarop je je kunt abonneren.

Rob Zwart merkte op dat draadloze microfoons gevoelig kunnen zijn voor storingen en daarom is het aan te bevelen om via een mengpaneel het geluid op te nemen. Ook een mini jack is storingsgevoelig. Indien mogelijk een XLR gebruiken vooral ook omdat die een onbeperkte kabellengte aankan.Arend Boer gaf uitleg over een audio opstelling die hij meegenomen had, waarin een plopkap, audio en video apparaat. De opstelling was afgestemd op het inspreken van tekst.

Alhoewel met deze informatie niet iedereen beter geluid in zijn opnames heeft, wil dat niet zeggen dat er geen interessante informatie werd gegeven. Hiervoor bedanken we vooral Evert en Arend. Evert en Niek sloten de avond af met de beste wensen voor 2019 waar ik me bij aansluit.

Dirk Visscher